English Native

Theoretical background
Theoretical background

Building mass design
Building mass design

Site plan
Site plan

Floorplans and elevations
Floorplans and elevations

Floorplans and sections
Floorplans and sections

Residential wing of intergenerational centre
Residential wing of intergenerational centre

View over the intergenerational centre from a nearby residential tower
View over the intergenerational centre from a nearby residential tower

Perspective views
Perspective views




PROJECTINDEX
 
INTERGENERATIONAL CENTRE IN LJUBLJANA
University of Ljubljana
ARCHITECTURE,URBAN DESIGN

Intergenerational centre is a new model of the social care for old people, which is still being established. The concept originates from anthropology, psychology, gerontology and other humanistic sciences. It is based on the idea, that the intergenerational links between all of the three generations are crucial for the healthy growth of a human being. Thus the intergenerational centre can be defined as a bridge between contemporary concepts of old people’s homes and activities involving younger generations.

Considering theoretical background mentioned above, a concept design project has been created. The purpose of the project is to establish spatial conditions for integrating social, educational, cultural, service, care and other programmes into the contemporary model of intergenerational centre. The project task has been developed through case studies of existing intergenerational centres, analysis of programmes and functional requirements and analysis of spatial conditions on particular location. The analysis of demographical situation in Slovenia indicates the biggest need for old people care services in Ljubljana.

The intergenerational centre in Zgornja Šiška, Ljubljana is conceived as a node in a widespread network of programmes of the social care and intergenerational cooperation. The centre integrates household communities (contemporary concept of nursing home), palliative care, temporary care, day care for old people, sheltered housing, educational centre, kindergarten, restaurant, multipurpose auditorium and other programmes and services. Besides sustainable and energy efficient building, one of the key design guidelines was to create a favourable and healthy living environment by planning the green areas, that has been found as important around the complex as on the building itself - the roof garden. The mass of the building gradually elevates from the ground level and reaches the three-storey height in the shape of triangular spiral. Hence the shape of the building allows the green park to continuously flow from the ground to the top deck and enables the access to people on wheelchairs and introduces the idea of the roof garden as a spatial platform for intergenerational connections and cooperation.