English Native

Energy/Food Calculation in Context
Energy/Food Calculation in Context

Mobility Concept
Mobility Concept

Master plan
Master plan

Physical Model of the Settlement
Physical Model of the Settlement

House in Garden
House in Garden

Houses in Garden
Houses in Garden

Back to the Garden!
Back to the Garden!

Physical Model - House in Garden
Physical Model - House in Garden




PROJECTINDEX
 
BACK TO THE GARDEN!
University of Liechtenstein

It is clear that the resources of our world are becoming more and more limited compared to the growth of the population. Therefore, there is an urgent need to rethink our relation to nature and to provide innovative answers regarding food production, energy demands, and social relations. In that context, the following work is an attempt to sustainably design a new settlement in the town of Ballò,
in the Veneto region. Back-to-the-Garden proposes a new reengagement with the landscape, aiming for balance between human needs and natural resources and translating a new self-sufficient style of communal living. The new settlement is connected to the Motorway-A4 and the High-speed-railway using a sustainable mobility system that runs through the entire urban stripe Turin-Trieste. It comprises twelve communities of a maximum of fifteen dwellings implemented in a ring system surrounding the Forum and the communal house. The design of the dwellings is optimized to reduce its impact on the environment. The use of passive strategies reduces the energy consumption during the summer/winter seasons. Furthermore, the design of the dwellings follows the cycle of life. It enables to add new rooms according to the users’ needs and offers adaptability, flexibility and individuality. Although Back-to-the-Garden starts with a utopian vision to change the future of urban design, the calculations of food production, energy consumption and resources prove this utopia could become reality.