English Native

SITE PLAN
SITE PLAN

GROUND FLOOR PLAN
GROUND FLOOR PLAN

BASEMENT LEVEL PLAN
BASEMENT LEVEL PLAN

SECTIONS
SECTIONS

OUTSIDE WIEW
OUTSIDE WIEW

STAIRS, TEPID WATER POOL, WARM WATER POOL - VIEW FROM THE GROUND FLOOR
STAIRS, TEPID WATER POOL, WARM WATER POOL - VIEW FROM THE GROUND FLOOR

INFRONT OF THE TEPID WATER POOL - VIEW FROM THEGROUND FLOOR
INFRONT OF THE TEPID WATER POOL - VIEW FROM THEGROUND FLOOR

STAIRS, OUTSIDE COOL DIP POOL, INSIDE SWIMMING POOL - VIEW FROM BASEMENT LEVEL
STAIRS, OUTSIDE COOL DIP POOL, INSIDE SWIMMING POOL - VIEW FROM BASEMENT LEVEL




PROJECTINDEX
 
THERMAL BATH AT SOLTVADKERT
Budapest University of Technology and Economics
ARCHITECTURE

As my graduation project I designed a thermal bath at Lake Vadkert. The lake is quite popular resort. Mostly locals spend time here during the summer, but it is surrounded by apartments for tourists as well.
I was born and raised in Soltvadkert and I wanted to design a building that the city really needed. City council has already marked the location for the bath: at the lakeshore parkland without any other built environment. There is a thermal well on the design area, which water is medicinal quality with high mineral content, and the temperature is suitable for supplying a bath. +++
The main vision of the placement was to respect and preserve nature. Everything is kept to be calm and silent with an additional sense of comfort.
+++
The enclosing form of the building is a flat disk eased with a few incisions which are also articulating the space, but by usage of glass walls the whole still remains transparent. This transparency also invites the nature to creep in. The building unfolds towards the shore. The notch of the entrance is on the opposite side without any other open segment on that half.

The ground floor is divided to two semicircles: arrival and changing, then the other half is the bath itself. The bathing area is extended towards the basement section. Both levels are visible from the glass incision of the entrance. The basement part of the bath can be approached with elevator or via stairs just like the rooftop, from where the relaxing view of the neighboring lake is revealed. Inside the visitor is surrounded by concrete, glass and water while the exterior white curved wall is covered with vertical wooden lathing. Through the aging of this wooden cover the building will gradually become part of the surrounding nature, which is also the purpose of the design.